Ethical Guidelines on Migration Reporting – Turkish

EJN’den 5 adımlık mülteci haberciliği rehberi

1. Gerçeklere dayalı, tarafsız haberler

  • Doğru ve tarafsız haber yapıyormuyuz, gerçeklere dayalı ve kimseyi dışlamadan haber yapıyormuyuz ?
  • Başkalarının yorumlarına veya duygularına uzak durarak bağımsız bir şekilde haber yapabiliyormuyuz ?
  • Şeffaf ve düzgün şekilde göçün toplumlar üzerine etkilerini haber yapıyormuyuz ?

2. Kanunları iyi bilmek

  • Mülteci başvurucu ? Ekonomik göçmen ? Sığınmacı ? Insan kaçakcılığından mağdur olan taraf ? Kelimeleri iyi anlıyormuyuz ve mültecilerin ulusal ve uluslararası hukuki haklarını kamu oyununa doğru bir şekilde aktarabiliyormuyuz ?

3. Insanlığı göstermek

  • Insanlık değeri etik gazeteciliğin asıl noktasıdır. Fakat duygularımıza hakim olmalıyız, mağdurluluk refleksine veya fazla basitleştirmeden kaçmalıyız, sadece insani yardımlara odaklı haberlerle konunun asıl genel görünümünü kaçırabiliriz

4. Herkezin sesi

  • Mültecilerin görüşlerine yer verildimi ? Güzergah üzerinde yerleşik toplumların görüşlerine ses verildimi ? Mülteciler adına veya yerleşik topluluklar adına konuşan sözçülerin sözleri ne kadar o kişileri temsil ediyor konusuna dikkat etmemiz gerekiyor.

5. Nefrete karşı gel

  • Aşırı görüsleri nasıl kaçınabiliriz ? Mültecilere karşı aşırı görüşlerin veya göçleri engelleme amaçlı yapılan söylemlerin nefret duygularının artırmasına araç olabileceği dikkate alindimi ? “Göçmen dalgası”, “baskını”, “hücumu” gibi terimlerin bir yanda, “ırkçılık” ve “ayrımcılık” kelimeleri diğer yandan dikkatli şekilde kullanılması gerekiyor.

 

Download the infographic

 


Migration Reporting Guidelines

To provide support to journalists covering migration the EJN launched new guidelines in September 2016 at the Global Forum for Media Development. Download the guidelines here, or watch the video below explaining them by the EJN’s chair Dorothy Byrne.

8th November 2016
By Tom Law

Migration infographic by EJN

Infographics