Útmutató öt Pontban Újságíróknak a Migrációról

1. Tények Elfogultság Nélkül

  • Újságírói munkánkat alaposan, pártatlanul, nyitottan és a tényekre alapozva végezzük?
  •  Függetleníteni tudjuk magunkat a tényeket elhomályosító politikai alaptételektől és az érzelmektől?
  •  Korrekt és átlátható módon mutatjuk be a migráció hatását az általa érintett közösségek életében?

2. Ismerjük Meg a Jogi Környezetet!

  • Menedékkérő? Gazdasági bevándorló? Menekült? Emberkereskedelem áldozata? Valóban értjük a szakkifejezéseket és kellőképpen tájékoztatjuk a közvéleményt a migránsokat érintő hazai és nemzetközi jogszabályokról?

3. Legyünk Humánusak!

  • Az emberséges alapállás az etikus újságírás lényege. Ugyanakkor érzéseinket egyensúlyban kell tartanunk, kerülnünk kell az áldozatképzést, a túlzó leegyszerűsítéseket és azt, hogy a kérdéseket csak humanitárius összefüggésekben, a tágabb valóság gyelmen kívül hagyásával mutassuk be.

4. Minden érintett szemszögébőL beszélj!

  • Vannak a migránsok közül megszólalóink? Meghallgatjuk azokat a közösségeket is, amelyekkel a migránsok kapcsolatba kerülnek? Gondoljuk végig, hogy a migránsok és a migráció által érintett közösségek nevében nyilatkozók mennyiben képviselik társaikat!

5. Ne Adjunk Teret A Gyűlölködésnek!

  • Valóban elkerültük a szélsőséges megnyilvánulásokat? Alaposan végiggondoltuk, hogy a migránsokkal vagy éppen a migráció korlátozását kezdeményezőkkel kapcsolatos indulatkeltő tartalmak kelthetnek-e gyűlöletet? Bánjunk óvatosan olyan kifejezésekkel, mint a migránsok “tömege”, “özöne” vagy “hullámai”, ahogyan a “rasszizmus” és az “idegengyűlölet” kifejezéseket se használjuk válogatás nélkül!

INFOGRAPHICS

RELATED NEWS

Support the work of the Ethical Journalism Network

If you share our mission, please consider donating to the Ethical Journalism Network. Your financial contribution will help the EJN to support journalists around the world who are striving to uphold ethical practices in order to build public trust in good journalism.

SUPPORT US NOW